NATO’YA MÜDAHALE İZNİ NASIL VERİLDİ?
24 Mayıs 2016’da Başbakan olarak göreve başlayan Binali Yıldırım, bir gün sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ilk kez Bakanlar Kurulu’na, bir sonraki gün ise MGK’ya katıldı. Dışişleri Bakanlığı, bu MGK’da Bakanlar Kurulu’na bir NATO teklifi sundu. Teklifi 30 Mayıs’ta karara bağlayan Bakanlar Kurulu’nun sunduğu teklif, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylamasıyla 1 Haziran 2016’da Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. 5 bölüm halindeki 24 maddeden oluşan karar ile “Türk askerlerinin yurt dışında; NATO askerlerinin ise Türkiye’de ‘TBMM kararı’ olmadan konuşlandırılmasına” izin verilmiş oldu.
BURADA BİR PARANTEZ AÇMAK GEREKİR;15 TEMMUZDAN KISA BİR SÜRE ÖNCE İNGİLİZ ORDUSU GÜNEY KIBRIS LAVRİON ÜSSÜNE NEDEN YIĞINAK YAPTI?
İngiliz Daily Ekspress gazetesinde yayınlanan bir habere göre İngiliz Kraliyet Hükümetinin Türkiye’ye yönelik askeri müdahale ve işgal operasyonu planladığı açık açık ortaya kondu.
Senaryo basit: 15 Temmuz askeri darbe kalkışması sonucunda iktidarı ele geçirmek ve kalkışmayı bastırabilmek için bir iç savaşa evrilen kaotik bir çatışma ortamı doğacak, tatil için Türkiye’de bulunan yaklaşık 50 bin İngiliz tatilciyi ya da turisti kurtarmak için İngiliz özel birlikleri, denizden, havadan ve karadan askeri operasyon yaparak, ülkemiz sınırları içinde ‘güvenli bölge’ oluşturarak, bu işgal birlikleri bir mukavemet ile karşılaşırlarsa, çatışmaya girerek, kendilerini savunabilecekler.
15 TEMMUZ KALKIŞMASIYLA TÜRKİYE’Yİ İŞGALE HAZIRLANMIŞLAR!
İngiliz Kraliyeti ve devleti bu işleri ve bu tip uluslararası operasyonları çok iyi bilir. Yüzlerce yıllık bilgi birikimi ve deneyimine sahip.
Ne yapmışlar ve neyi planlamışlar?
Türkiye’ye askeri müdahale ve işgal! Bunun için de 15 Temmuz darbe kalkışması öncesinden başlayarak Güney Kıbrıs’ta İngiliz üssünü toplanma ve harekat merkezi olarak belirleyip, özel kuvvetlerini ve özel kuvvetler destek mangalarını, uçaklarını, helikopterlerini, zırhlı araçlarını üsse kaydırıp, Akdeniz sularında seyreden savaş gemilerini hazır tutmuşlar.
Aynı haberde şöyle deniyor:
Daily Star Sunday’e konuşan önde gelen bir savunma kaynağı: ”Türkiye uçurumun kenarında. Eğer ikinci bir darbe girişimi yaşanırsa iç savaşa dönüşecektir. Eğer böyle olursa büyük ölçekli uluslararası bir kriz yaşanacaktır. Türkiye’de vatandaşları yaşayan ya da tatilde bulunan her ülke onları kurtarmak üzere girişimde bulunacaklardır ve biz oyunun ilerisinde olmaya niyetliyiz,” sözlerini ifade etmiş!
TEMELLERİ 2014’E DAYANIYOR
NATO’ya Türkiye’ye elini kolunu sallaya sallaya girme hakkı veren karar NATO’nun 2014’te Galler Zirvesi’nde kabul ettiği bir eylem planına dayanıyordu. Bu eylem planında NATO “çatışma çıkan bölgelere 48 saat içinde müdahale etme”yi ve uluslararası bir güç oluşturmayı kabul etmişti. Türkiye’deki Bakanlar Kurulu da NATO’nun Galler’de kabul edilen eylem planına dayanarak teklifi kabul etmişti. Karar ABD’nin “dost ve müttefik” olarak kabul edildiği, NATO’nun ise koruyucu bir güç olarak görüldüğü dönemde alınmıştı. Ancak kararın yanlış olduğu 15 Temmuz’da ayan beyan anlaşılmıştı. Zira 15 Temmuz’un arkasında ABD ve NATO vardı.
FETÖ’CÜLER NE DEMİŞTİ
Bakanlar Kurulu’nun ‘Çok yüksek hazırlık seviyeli müşterek görev kuvvetinin faaliyetine ilişkin esaslar’ kararı Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra FETÖ’cü kalemler devreye girip şunları yazar: Zaman gazetesi yazarı Ali Bulaç o günlerde tırmanışa geçen terör saldırılarını gündemine taşıdığı yazısında “NATO, Güneydoğu’ya müdahale eder mi?” diye sorup cevap olarak da NATO’nun Türkiye’ye müdahale edebileceğini yazmıştı. Ekrem Dumanlı “Ya adam gibi gider. Ya da gitmek zorunda kalır” derken diğer Zaman yazarı Lale Kemal ise “Türkiye’deki tehlikeli gidişata artık dışarıdan müdahale ile “dur” denilebilir. Bu “dur” deme hali ise bizim kara gözümüz karakaşımız için değil, Türkiye’nin, Allah vergisi coğrafi konumu ve NATO üyesi olması sebebiyle, “otoriterleşmesine” izin verilmeyecek olmasından kaynaklanabilir” diye yazmıştı
MECLİS NEDEN ARADAN ÇIKARILDI?
Karar özetle “ülkede kaos çıkması durumunda, ‘çatışmayı önlemek’ maksadıyla NATO’nun ‘Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvveti’ni hiçbir izne ihtiyaç duymadan 48 – 72 saat içinde bölgeye göndermesinin önünü açıyordu. Bu müdahale için TBMM’den onay beklenilmesi halinde, sürecin “tehlikeli” şekilde uzaması ihtimaline binaen, Meclis devre dışı bırakılmıştı. NATO bu kararla kara, deniz ve hava personelinden müteşekkil 5 bin kişilik tugayı 48 saat içinde istediği yere indirme hakkı elde ediyordu. Hatta akabinde 5 ile 7 gün içinde 10 bin kişilik iki tugay daha gönderebilme hakkına sahipti. Türkiye’de bir çatışma çıksa, Suriye veya Irak’tan Türkiye’ye kaosa yol açabilecek bir saldırı gelse, 5 gün içinde 15 bin “Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvveti” de NATO kararıyla gelebilecekti.
DARBE, KAOS VE İŞGAL PEŞ PEŞE GELECEKTİ
FETÖ, 15 Temmuz gecesi darbe görünümü altında ülkede kaos çıkarmak ve işgalin önünü açmak için Türkiye’ye içeriden saldırdı. Saldırı planında Erdoğan için “ölüm” emri verilmişti. İngiltere, Güney Kıbrıs’ta 5 bin kişilik özel kuvvetlerini konuşlandırmıştı. ABD devşirmesi yabancı paralı askerlerden müteşekkil 30 bin milis gücünden müteşekkil YPG terör örgütü Suriye sınırında hazır bekliyordu. Teröristler hain kalkışmanın merkez üslerinden olan İncirlik’ten kalkan helikopterlerle Türkiye’ye taşınacaktı. Türkiye’nin İran ile Akdeniz sınır hattı FETÖ’cü komutanlara emanetti. Darbe girişimi başarılı olsaydı, bu kararı gerekçe gösteren NATO, ABD ve İngiliz kuvvetleri Türkiye’ye girecekti.
NATO’DA GÖREVLİ FETÖ’CÜ SUBAYLAR BU PLANIN İÇİNDE
Üye ülke olan Türkiye’yi korumakla görevli sanılan NATO’daki “Türk” komutanların neredeyse hepsi FETÖ’cü çıktı. Brüksel’de bulunan NATO Merkezi’nde görevli 50 komutanın 41’i görevinden alındı. NATO’nun Brüksel, Almanya, Hollanda ve İngiltere merkezlerindeki 149 Türk askeri temsilcisi 27 Eylül’de geri çağrıldı ve çoğunluğu tutukladı. Muhtemel bir saldırıya karşı Türkiye’yi korumak için alınan kararın arka planında, NATO’nun işgal için gün saydığı ortaya çıktı. İşin daha vahim olan tarafı ise tehlikenin henüz geçmemiş olması. İçeride başarısız olan şer güçler, bu kez Suriye ve Irak üzerinden Türkiye’ye yönelik saldırı için plan yapıyorlar. Türk Devleti ise sınır dışında aldığı önlemlerle girişimleri dışarıda durdurmayı planlıyor. Ancak bu kritik süreçte Bakanlar Kurulu’nun NATO’ya verdiği yetkinin büyük bir risk olduğu anlaşılıyor. Zira NATO o karara dayanarak, uygun ortamı bulduğunda “kaos var” bahanesiyle Türkiye’ye müdahale edebilir. Şimdi Ankara’nın Bakanlar Kurulu’nda alınan NATO kararını iptal etmesi ve bu sürecin hazırlayıcılarını tespit ederek yargılaması bekleniyor.
İŞTE O ANLAŞMA
MADDE 1- (1) Bu Esasların amacı; barış, kriz veya çatışma zamanı Kuzey Atlantik Antlaşması gereğince yapılacak eğitim, tatbikat ve harekâtlar kapsamında, ülkemizde görevlendirilebilecek veya ülkemiz üzerinden üçüncü bir ülkeye intikal edebilecek Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvvetinin sınır geçişleri, intikali ve konuşlanması ile gerekli ev sahibi ülke desteğinin sağlanmasına ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvvetinin eğitim, tatbikat ve harekâtlarına katılmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesine yönelik görev ve faaliyetlerin süratle ve etkin şekilde icrasına ilişkin hususların düzenlenmesidir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Esaslar; barış, kriz veya çatışma zamanı Kuzey Atlantik Antlaşması gereğince yapılacak eğitim, tatbikat ve harekâtlar kapsamında, ülkemizde görevlendirilebilecek veya ülkemiz üzerinden üçüncü bir ülkeye intikal edebilecek Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvvetinin sınır geçişleri, intikali ve konuşlanması ile gerekli ev sahibi ülke desteğinin sağlanmasına ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvvetinin eğitim, tatbikat ve harekâtlarına katılmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesine yönelik görev ve faaliyetlerin süratle ve etkin şekilde icrasında Türk Silahlı Kuvvetleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görev, yetki ve sorumluluklarını kapsar.
Tanımlar
MADDE 3-
(1) Bu Esasların uygulanmasında;
ç) Ev sahibi ülke desteği: Kuvvet konuşlandırılan ülkede faaliyet gösteren veya ülkesi üzerinden intikal eden Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvveti unsurlarına eğitim, tatbikat veya harekâtlar kapsamında sağlanacak her türlü sivil ve askeri destek ve yardımı,
ğ) Lojistik: Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvvetinin idame ve intikallerinin planlama ve icrası kapsamında, teçhizat, malzeme, mühimmat ve hizmetlerin tasarımı, geliştirilmesi, tedariki, depolanması, intikali, dağıtımı, bakımı, tahliyesi ve imhası; personelin taşınması; tesislerin edinilmesi veya inşası, bakımı, işletimi ve elden çıkarılması ile tıbbi destek ve sağlık hizmetini,
ı) Sivil unsur: Kuzey Atlantik Andlaşmasına Taraf Devletler Arasında Kuvvetlerinin Statüsüne Dair Sözleşmenin 1 inci maddesinin (b) paragrafında tanımlanan unsuru,
İKİNCİ BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Dışişleri Bakanlığının görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 4– (1) Kuzey Atlantik Antlaşması gereği yapılacak eğitim, tatbikat ve harekâtlar kapsamında;
eşgüdümü, Ulusal Temas Noktası ve Ev Sahibi Ülke Desteği Koordinatörü olarak Dışişleri Bakanlığının uhdesinde gerçekleştirilir.
Genelkurmay Başkanlığının görev, yetki ve sorumlulukları MADDE 5- (1) Genelkurmay Başkanlığı;
ç) Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvvetinin eğitim ve tatbikat icra edeceği sahaları belirler.
Milli Savunma Bakanlığının görev, yetki ve sorumlulukları MADDE 6- (1) Millî Savunma Bakanlığı;
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının görev, yetki ve sorumlulukları MADDE 7- (1) Askeri taşımalar hariç, Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvvetince Türkiye’ye getirilecek veya transit geçecek araçların giriş ve çıkış işlemleri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile koordineli olarak tespit edilecek deniz, hava, kara ve demiryolu sınır kapılarından yapılır. Bu amaçla belirlenecek deniz limanlan, sivil havalimanları ve demiryolu istasyonları hizmete hazır bulundurulur ve ihtiyacı karşılamak üzere gerekli tedbirler alınır. (2) Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı;
ç) Ulaştırma aracı talep edilmesi halinde, taşımanın özelliğine göre kara, hava, deniz ve demiryolu araç ihtiyacının karşılanmasına yönelik koordinasyonu sağlar.
1) Havalimanları ve özelleştirilmiş deniz limanlarının Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvveti unsurları tarafından kullanımına ilişkin usul ve esasları belirler ve bunların ilgili protokollere dâhil edilmesini sağlar.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığının görev, yetki ve sorumlulukları MADDE 8- (1) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı;
Dair Sözleşmenin 11 inci ve 12 nci maddeleri çerçevesinde gerçekleştirilmesi için gerekli tedbirleri alır.
İçişleri Bakanlığının görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 9- (1) İçişleri Bakanlığı, Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvvetinin güvenliği için bu Esaslar kapsamında öngörülen tedbirleri alır.
Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 10- (1) Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvveti faaliyetiyle ilgili olarak;
ç) Bu Esaslarda belirtilen görev ve sorumluluklar kapsamında yapılan düzenlemelerin ulusal düzeyde ve NATO seviyesinde planlanan tatbikatlarda, NATO Sivil Olağanüstü Hal Planlaması çerçevesinde sorumluluğuna giren alanlarda denenmesini sağlar.
Sağlık Bakanlığının görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 11– (1) Sağlık Bakanlığı, Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvveti mensuplarına, gerektiği hallerde, Rol-2 ve üzeri sağlık hizmeti sağlar.
Uygulama ve Eşgüdüm Kurulu
MADDE 12- (1) Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvvetinin faaliyetiyle ilgili konuları ele almak üzere, Dışişleri Bakanlığı temsilcisi başkanlığında, Genelkurmay Başkanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği temsilcilerinin katılımıyla Uygulama ve Eşgüdüm Kurulu oluşturulur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Sınır Geçişleri, İntikal ve Konuşlanma
Sınır geçişleri, intikal ve konuşlanma
MADDE 13– (1) Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvvetinin ülkemizde görevlendirilmesi veya Türkiye üzerinden üçüncü bir ülkeye intikali halinde sınır geçişleri, Türkiye üzerinden geçiş güzergâhları, intikal ve konuşlandırmada kullanılacak deniz limanları, deniz üsleri, hava üsleri, hava limanlan ve kara sınır kapıları, eğitim, tatbikat ve harekâtın ihtiyaçları dikkate alınarak, Uygulama ve Eşgüdüm Kurulu kararıyla tespit olunur.
Personel geçişleri
MADDE 14- (1) Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvveti personelinin Türkiye’ye giriş ve çıkışlarında, Kuzey Atlantik Andlaşmasına Taraf Devletler Arasında Kuvvetlerinin Statüsüne Dair Sözleşmenin 3 üncü maddesi uygulanır.
(2) NATO Seyahat Emri; NATO Askeri Kimlik Kartları, Askeri Kimlik Kartları veya ulusal pasaportlarla birlikte girişlerde veya sımr geçişlerinde geçerli belge kabul edilir.
Gümrük düzenlemeleri
MADDE 15- (1) Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvvetine ait askeri malzeme ve teçhizatın, sivil unsur ve yalanlara ait diğer eşyanın Türkiye gümrük bölgesine girişi, Türkiye üzerinden geçişi ve Türkiye gümrük bölgesinden çıkışına ilişkin işlemler, Kuzey Atlantik Andlaşmasına Taraf Devletler Arasında Kuvvetlerinin Statüsüne Dair Sözleşmenin 11 inci ve 12 nci maddeleri çerçevesinde gerçekleştirilir.
Türk Boğazlarından geçişler
MADDE 16- (1) 1936 tarihli Montreux Boğazlar Sözleşmesi ve Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu milletlerarası anlaşmaların hükümleri saklıdır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Ev Sahibi Ülke Desteği, Kuvvet Koruma ve Kuvvetlerin Statüsü
Ev sahibi ülke desteği
MADDE 17- (1) Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvvetinin faaliyeti kapsamında Türkiye’ye getirilecek silah sistemleri ve teçhizatın her türlü yağ, yakıt, gaz, yedek parça, bakım, onarım ve benzeri ihtiyaçları, yer destek teçhizatı ve yer hizmetleri, kara, deniz ve hava araçlarının konma ve konaklama faaliyetleri, personelin iaşe ve ibatesi ile tüm bu ihtiyaçlara ilişkin ödeme usulleri, Kuzey Atlantik Andlaşmasına Taraf Devletler Arasında Kuvvetlerinin Statüsüne Dair Sözleşme, Kuzey Atlantik Antlaşmasına Taraf Devletler ve Barış İçin Ortaklık Programına Katılan Diğer Devletler Arasında Kuvvetlerin Statüsüne İlişkin Anlaşma ve ilgili Standardizasyon Anlaşmaları kapsamında sağlanır.
Kuvvet koruma
MADDE 18- (1) Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvveti konvoyları ve konvoy destek merkezi ile sivil limanlardaki kabul, toplanma ve ileri intikal faaliyetlerinin güvenliği kolluk gücüyle sağlanır.
(4) İllerde yol güzergâhlarında gerekli emniyet tedbirleri mülki idare amirleri tarafından
alınır.
Kuvvetlerin statüsü
MADDE 19- (1) Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvvetinin askeri ve sivil unsurları, Türkiye’de kaldıkları süre boyunca, Kuzey Atlantik Andlaşmasına Taraf Devletler Arasında Kuvvetlerinin Statüsüne Dair Sözleşme hükümlerine tabidir.
(2) Kuzey Atlantik Antlaşmasına Taraf Devletler ve Barış İçin Ortaklık Programına Katılan Diğer Devletler Arasında Kuvvetlerin Statüsüne İlişkin Anlaşma ve ilgili Standardizasyon Anlaşmaları kapsamına giren konularda, bu anlaşmaların hükümleri uygulanır.
BEŞİNCİ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler
Mali hususlar
MADDE 20- (1) NATO ortak fonları ve gönderen ülkelerin ödemekle yükümlü olduğu hususlar dışında kalan tüm masraflar ilgili kurumun bütçesinden karşılanır. Ek ödenek ihtiyaçları Maliye Bakanlığından talep edilir.
İlave düzenlemeler
MADDE 21- (1) Genelkurmay Başkanlığı, bu Esaslar kapsamına giren konularda NATO ile ilave Teknik Düzenleme ve Müşterek Uygulama Düzenlemesi akdetmeye yetkilidir. Diğer hususlar
MADDE 22- (1) Bu Esaslar, Güçlendirilmiş NATO Mukabele Kuvveti kapsamına giren tüm kuvvetlere uygulanır. Yürürlük
MADDE 23- (1) Bu Esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme
MADDE 24- (1) Bu Esasları Bakanlar Kurulu yürütür.
Karar Sayısı : 2016/8860